Groeit eenzaamheid door coronamaatregelen?

Eenzaamheid is een actueel onderwerp. Waarom nu ineens in coronatijd?

Groeit eenzaamheid door coronamaatregelen?

Groeit eenzaamheid door coronamaatregelen?

Eenzaamheid is een actueel onderwerp. Waarom nu ineens? Is er een toename van eenzaamheid door de coronamaatregelen? Is het werkelijk waar dat veel meer mensen zich door coronamaatregelen eenzaam gaan voelen?

Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden omdat een exacte meting van eenzaamheid haast onmogelijk is. Als iemand ziek is kan er lichamelijk onderzoek worden gedaan om de oorzaken van de klachten vast te stellen maar bij eenzaamheid is dit niet zo. Er is geen onderzoek die dit meetbaar aan kan tonen.

Er bestaat wel een kans dat door het onthouden van fysiek contact met anderen een ‘eenzaamheidsgevoel’ ontstaat bij mensen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld weinig tot geen fysiek contact met collega’s, samenkomsten en evenementen die niet kunnen plaatsvinden.

Share & Live wil hierin een rol gaan spelen en hoopt dat dit eenzaamheidsgevoel beperkt blijft en zich dus niet uitvouwt tot een permanent levensprobleem. Wij posten regelmatig via social media over het onderwerp “eenzaamheid”. Ook dit artikel is informatief bedoeld.

Eenzaamheid is onmeetbaar

Eenzaamheid is niet met het blote oog aan iemand te zien. Eenzaamheid vraagt om observatie door bijvoorbeeld in de gaten te houden of iemand wel contact heeft met anderen. En al zou je door observatie constateren dat iemand wel contact heeft met anderen, dan blijft nog de vraag of je er vanuit kunt gaan dat deze persoon niet eenzaam is. Dat brengt ons tot het volgende punt dat eenzaamheid een gevoelskwestie is. En gevoelens van mensen kun je niet zien. Je kunt door herkenning van bepaalde emoties aan iemand zien dat er wat aan de hand is maar dat is lang na niet een vaststelling dat iemand eenzaam is. Daar zul je naar moeten vragen. Er zijn veel mensen waarvan jij de indruk zult hebben dat ze eenzaam zijn terwijl ze dat niet zijn en andersom zul je bij velen de indruk kunnen hebben dat ze niet eenzaam zijn terwijl ze dat wel zijn. Eenzaamheid is namelijk niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt alleen zijn maar niet eenzaam zijn en andersom kun je onder vele mensen vertoeven en je toch eenzaam voelen.

Wat is die eenzaamheid dan toch?

Is eenzaamheid grijpbaars? Nee, eenzaamheid kun je niet grijpen en zoals gezegd is eenzaamheid ook niet zichtbaar. Eenzaamheid is lijden aan het gebrek van een bepaald iets in jouw leven. Een iets dat zich getransformeerd heeft in een gevoel. Dat gevoel vindt bijvoorbeeld zijn oorsprong in jouw historisch verleden en daartegenover jouw toekomstige verwachtingen die met hoop te maken hebben. Je hoopt op iets wat anders is welke dat vervelend gevoel dat jou keer op keer eenzaam laat voelen, weg kan nemen. In jouw zoektocht om van dat vervelend gevoel af te komen verwacht je een bepaalde verbinding te vinden en kun je op deze reis last krijgen van eenzaamheid. Omdat het voelt alsof je er alleen voor staat, je voelt dat anderen jou niet begrijpen of dat er niet naar je wordt geluisterd, je voelt je niet begrepen en niet serieus genomen. 

Kan eenzaamheid iedereen overkomen?

Zelf denk ik dat iedereen weleens te maken heeft met eenzaamheid. Het leven heeft zoveel in zich dat het haast ondenkbaar is dat er mensen zijn die nooit het gevoel van eenzaamheid kennen. Ik heb me in het verleden vaak  eenzaam gevoeld. Bij momenten dat ik bijvoorbeeld huwelijksproblemen had en het lijden van mijn kinderen zag en het gevoel had machteloos te zijn. Ik durfde in die tijd niet om er met iemand over te praten. Waarom? Uit angst van wat een ander ervan zal vinden. Jarenlang  koos ik er voor om met niemand over mijn innerlijk verdriet te praten. Door deze keuze om een zelfgeheim te bewaren dreef ik mezelf steeds meer de eenzaamheid in. Uiteindelijk is het toch beter om met een vertrouwd persoon te praten, die met je kunt meedenken en helpen om uit die situatie te komen.

Hoe kom je van eenzaamheid af?

Om van eenzaamheid af te komen is het nodig:

  • dat je een onderzoek doet naar de oorzaak van het gemis in jouw leven dat voor dat eenzaamheidsgevoel zorgt;
  • dat je een inventarisatie maakt van  het resultaat van jouw onderzoek tegenover jouw verwachtingen van het leven stelt. Dus waar sta je nu en waar wil je naar toe?;
  • dat je in gesprek gaat met vertrouwde mensen die jou een luisterend oor bieden en helpen  om aan de hand van jouw inventarisatie nieuwe keuzes te maken in jouw leven;
  • dat je een nieuwe wending geeft aan jouw leven en telkenmale opnieuw kiest om je niet door omstandigheden te laten leiden maar door die gedreven hoop. Hoop op een altijd mooie toekomst.

Informatie in deze blog is mede ontleend aan Human.nl