Soms ben je de weg even kwijt

Soms ben je de weg even kwijt

Uit onderzoek is gebleken dat 1 miljoen mensen in Nederland eenzaam zijn. Ook is vastgesteld dat ruim 40 % van de bevolking vroeg of laat psychische problemen krijgt en hiermee worstelt.

Vele mensen die psychisch in de problemen komen, schamen zich hiervoor en gaan het contact met anderen uit de weg. Men kan zich somber, onveilig en depressief gaan voelen en in een sociaal isolement belanden.

Ik was één van die mensen; in 2006 raakte ik na een relatiebreuk en in een periode waarin mijn baan onzeker was depressief, angstig, achterdochtig en ging hiermee naar mijn huisarts. Een onveilige jeugd met trauma’s en hechtingsproblemen maakten dat ik mij onveilig in deze wereld voelde en kreeg hierbij begeleiding van een psychiater en psycholoog.

Ik worstelde met het leven en met mezelf, voelde mij eenzaam, want ik deelde dit niet met de mensen om mij heen. Ik ben namelijk vrij goed om mijn vrolijke masker op te zetten en mijn leed voor anderen te verbergen. Inwendig voelde ik mij echter behoorlijk down en depressief.

Dit beeld kom ik ook vaak tegen op mijn werk in de psychiatrie waar ik als psychiatrisch verpleegkundige, herstelcoach en ervaringsdeskundige mensen begeleid in het om leren gaan met de psychische kwetsbaarheid en we met elkaar ervaringen uitwisselen. Bij de lotgenotengroepen die ik begeleid komen mensen vaak tot de ontdekking dat ze niet de enige zijn die met bepaalde problemen worstelen en dit voelt dan als een verademing. Door het delen met anderen leren we veel van en met elkaar. Mensen bloeien op en leren steeds beter met zichzelf en het leven om te gaan. Contacten worden gelegd en er ontstaan vriendschappen.

Door mezelf bij een christelijke gemeente aan te sluiten en voorzichtig aan mijn verhaal te doen, kreeg ik weer langzaam aan aansluiting met mensen en ontstonden er nieuwe vriendschappen. Ik begon weer wat uit mijn sociaal isolement te komen en kreeg meer vreugde in het leven.

Share & Live wil ook een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in hun worsteling en weer hoop krijgen op een beter en mooier leven. De maandelijkse hoopvolle avonden en de verschillende lotgenotengroepen zullen hier zeker aan bijdragen.

Want worstelen wij niet allemaal met bepaalde problemen in dit leven? Zijn wij niet allemaal soms de weg even kwijt?

Just share and live!

Ré Wiggerman